donderdag 30 december 2010

The Blues Brothers


Meet 'The Blues Brothers':
Ik heb laatst de CD van The Blues Brothers door mijn moeder in mijn handen gedrukt gekregen met de woorden: “Luister maar, je vind The baseballs ook een leuke band, dit was een band die blues speelden, deze zou je dus ook wel leuk vinden.” Ik heb de CD een paar keer geluisterd, inderdaad echte blues met af en toe en tikkeltje van Rock ‘n Roll. Ik vond de muziek wel aardig. Laatst heb ik dus de film van The Blues Brothers gezien bij een vriendin van mij, en tot mijn verbazing had ik die film al gezien, maar had ik nooit geweten dat het van The Blues Brothers was. Vanaf dat moment ben ik me wel in hun gaan interesseren. Ik herkende hun nummers in de film van de CD, dus mee neuriën kon ik wel! Daarom dacht ik dat ik wel een stukje info over The Blues Brothers kan schrijven.
The Blues Brothers
The blues brothers waren een Amerikaanse band die opgericht waren door de zangers: John Belushi en Dan Aykroyd die van Blues en de R&B van die tijdhielden en deelden. In de bar van Aykroyd werden de muziek interesses uitgewisseld en kleine jamsessies gehouden met de blues als thema. Hun eerste optreden was met het liedje van King Bee, waarbij John Belushi de zanger was, gekleed in een bijenpak (!). Ze zijn daar beroemder mee geworden en later is de duo in zwart met witte pakken Jake (John Belushi) en Elwood (Dan Aykoyd) Blues ontstaan, zogenaamde broers van elkaar  met als band het toenmalige ‘huisorkest’ van Saturday Night Sky waarin bekende mensen speelden. Na aanleiding van het succes van Saturday Night Sky, besloot de band om op tournee te gaan.
Later is een verzonnen verhaal van de band verfilmt, die door John Landis en Dan Aykroyd zelf geschreven is. Dan had nog nooit een script geschreven, maar moest toch ergens beginnen, toch is de film een groot succes geworden en was een van de duurste films ooit van die tijd! Wel erg opvallend was dat Elwood (Dan Aykoyd) veel in een auto mocht racen en stunten, Dan was namelijk een voertuigliefhebber. Ook is de film verkozen tot de film met de grootste achtervolging, zoals je misschien wel kunt snappen als je het einde van de film hebt gezien. Ze wilden een pakkend verhaal verfilmen en uiteindelijk is het door Dan’s fantasie een succesvolle komedie geworden.
John Belushi en Dan Aykoyd speelden de hoofdrollen: Jake en Elwood Blues.
De film is in 1980 uitgebracht.
Het verhaal gaat over Jake en Elwood Blues, twee broers van elkaar die in de band The Blues Brothers spelen. Nadat “Juliet”Jake Blues na drie jaar vrijkomt vanuit de gevangenis “Juliet”gaan zijn broer Elwood en hij weer terug naar het weeshuis waar zij als kinderen zijn opgegroeid. De directrice zit met een ongelofelijke geldschuld van 5000 dollar. Als Jake voorstelt het geld voor haar te
stelen word hij door haar de trap af geslagen, waarna Jake toch maar besluit om het geld eerlijk bij elkaar te verdienen. Hij en Elwood besluiten om de band weer bij elkaar te krijgen en zo geld te verdienen door optredens te geven. Het is niet makkelijk want de meeste bandleden hebben een heel nieuw en gelukkiger leven opgebouwd en zijn niet zo snel van plan om hun nieuwe leventje op te geven. De politie zit ondertussen achter Elwood aan omdat hij al heel erg lang onder vals rijbewijs rijdt en dingen heeft vernield onder een achtervolging van de politie in een winkelcentrum. Een ex-vriendin van Jake zit achter hun aan om ze te vermoorden. Uiteindelijk lukt het de broers om de band weer bij elkaar te brengen en een optreden te geven onder een valse naam, waar ze nog meer gedonder mee krijgen. Ze zitten uiteindelijk zwaar in de problemen en zowat het hele land zit achter hun aan. Toch weten ze een optreden voor elkaar te krijgen met een bomvolle zaal en genoeg geld om de bandleden en de directrice te betalen. De politie is ook aanwezig in de zaal om ze na hun optreden op te pakken. Als Jake en Elwood tussendoor van het podium gaan en proberen te ontsnappen, lopen ze een maffia baas tegen het lijf die hun geld geeft voor de show en hun helpt te onsnappen via een luik achter het drumstel. Jake en Elwood ontsnappen door een tunnel, als ze de ex-vriendin weer tegen komen, die hen neer dreigt te schieten. Dan komt het verhaal naar boven dat Jake niet op de bruiloft was op komen dagen. De ex-vriendin vergeeft Jake, met zijn slappe smoesjes van aardbevingen en sprinkhaanplagen, en ze ontsnappen. Ze zijn van plan naar Chicago te gaan om het geld aan de baas van de belasting te geven, om de schuld van het weeshuis te lossen. Onder een enorme achtervolging van meer dan 16 politiewagens komen ze de bank binnen. Buiten verzamelen troepen van het leger, de SWAT, de politie en de brandweer zich om de bank binnen te stormen en de broers op te pakken. Onder een grote achtervolging redden ze het net op tijd om het geld aan de baas af te geven, maar jammergenoeg worden ze gearresteerd. Maar zelfs in de gevangenis kunnen The Blues Brothers een feestje bouwen.

John Belushi is een paar jaar erna overleden aan een speedbal. Alleen Dan Aykroyd is nog overgebleven en heeft nog een aantal jaar getourd met andere medezangers ter vervanging van John Belushi (Jake Blues). In 1998, komt er nog een film genaamd The Blues Brothers 2000, waar veel dezelfde spelers weer in voorkomen. Maar jammer genoeg met een andere Jake Blues – gespeeld door John Goodman.                                                                                                                                                                               
door Babette
                                                               

Geen opmerkingen:

Een reactie posten